Βρίσκεστε εδώ:  Κεντρική Σελίδα  /   Παιδικό άσθμα  /   Διαγνωστική προσέγγιση

Διαγνωστική προσέγγιση

Πως τίθεται η διάγνωση της αλλεργίας;

     Η διάγνωση της αλλεργίας εξαρτάται από :

1. τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού από τον ιατρό,

2. από τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης του ασθενούς και

3. τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων.

      Το λεπτομερές ιστορικό είναι ζωτικής σημασίας για την διάγνωση της αλλεργίας. Η λήψη του ιστορικού απαιτεί χρόνο, υπομονή και εμπειρία. Η λήψη του ιστορικού πρέπει να βασίζεται σε ερωτηματολόγιο που να δίνει έμφαση στα συμπτώματα του παιδιού, το χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων και την πιθανή συσχέτιση αλλεργιογόνων με τις κλινικές εκδηλώσεις. Πρέπει να αναλύεται το διαιτολόγιο του ασθενούς, το προηγούμενο ιστορικό καθώς και οι πιθανοί κληρονομικοί επιβαρυντικοί παράγοντες. Η λήψη ενός καλού ιστορικού αποτελεί το ήμισυ της διάγνωσης.

Τα παιδιά εμφανίζουν διάφορα αλλεργικά νοσήματα που μπορεί να προσβάλλουν οποιοδήποτε σύστημα του σώματος.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της αλλεργίας είναι τα εξής:

  • Από το αναπνευστικό σύστημα : βήχας, σφύριγμα, « βράσιμο» στο στήθος,φλέματα και επίμονη διαυγής καταρροή από τη μύτη
  • Από το δέρμα : ξηροδερμία, κόκκινα σημάδια ή πρηξίματα στο δέρμα ποικίλου μεγέθους με κύριο σύμπτωμα τον κνησμό, νινίδα, επίμονο σύγκαμα στα βρέφη.
  • Από το γαστρεντερικό σύστημα: έμετοι, διάρροιες, δυσκοιλιότητα, αίμα στα κόπρανα , κοιλιακό άλγος, επίμονοι κωλικοί στα βρέφη.
  • Η πιο σοβαρή και γενικευμένη αλλεργική αντίδραση είναι το αναφυλακτικό shock. Πρόκειται για μια οξεία γενικευμένη αντίδραση από όλα τα ανωτέρω συστήματα με οιδήματα στο σώμα, οξεία δύσπνοια και πτώση της πίεσης του αίματος. Πρόκειται για κατάσταση που είναι επικίνδυνη για τη ζωή.

     Ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να βοηθήσουν το γιατρό στη διάγνωση της αλλεργικής πάθησης. Οι αλλεργικές δοκιμασίες αναφέρονται παρακάτω. Ο γιατρός είναι αυτός που θα αποφασίσει ποια δοκιμασία είναι κατάλληλη για το κάθε ασθενή.

1. Δερματικές δοκιμασίες δια νυγμού: είναι η συνηθέστερα χρησιμοποιούμενη αλλεργική δοκιμασία παγκοσμίως. Χρησιμοποιούνται ειδικά διαλύματα διάφορων αλλεργιογόνων τα οποία τοποθετούνται υπό μορφή σταγόνας στο δέρμα της εσωτερικής επιφάνειας του αντιβραχίου ή και στην πλάτη. Με την βοήθεια ενός σκαριφιστήρα που αναδεύει το επιθήλιο του δέρματος στο σημείο της σταγόνας εισέρχεται ελάχιστη ποσότητα αλλεργιογόνου στην επιδερμίδα. Τα αλλεργιογόνα στα οποία ο ασθενής είναι αλλεργικός ,θα προκαλέσουν μία μικρή τοπική αντίδραση στο δέρμα μετά από 15- 20 λεπτά (κοκκινίλα, πομφός, κνησμός). (Εικόνα 2,3)

2. Ενδοδερμικές δοκιμασίες: στις ενδοδερμικές δοκιμασίες το διάλυμα του αλλεργιογόνου ενίεται κάτω από το δέρμα. Αν υπάρχει αλλεργία θα προκληθεί μετά από 15-20 λεπτά τοπική αντίδραση με κοκκινίλα και πομφό.

3. Επιδερμικές δοκιμασίες (Patch): Στη δοκιμασία αυτή, διαλύματα κοινών αλλεργιογόνων που προκαλούν δερματίτιδα εξ επαφής τοποθετούνται στο δέρμα της πλάτης και αφήνονται εκεί, κάτω από έναν ειδικό επίδεσμο, για τρεις ημέρες. Αν αναπτυχθεί μία ερυθρά, οιδηματώδη πλάκα, που προκαλεί κνησμό, το αποτέλεσμα είναι θετικό. Oι δοκιμασίες αυτές, σε συνδυασμό με το ιστορικό δερματικών συμπτωμάτων, έχουν υψηλό ποσοστό ακρίβειας.

4. Αιματολογικές εξετάσεις (RAST Test): Με την εξέταση αυτή μετρούνται στο αίμα οι συγκεντρώσεις ειδικής ανοσοσφαιρίνης (IgE) έναντι διάφορων αλλεργιογόνων. Oι αιματολογικές εξετάσεις (γνωστές ως RAST) χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο. Αντίθετα με τις δερματικές δοκιμασίες, οι εξετάσεις αυτές μπορεί να μετρήσουν με ακρίβεια την ποσότητα του αντισώματος που υπάρχει στο αίμα και τα αποτελέσματα βαθμολογούνται συνήθως βάσει μιας κλίμακας από το μηδέν έως το πέντε. Όταν δεν ανιχνεύεται καθόλου ή ανιχνεύεται ελάχιστη ποσότητα αντισώματος (0 ή 1) η εξέταση θεωρείται αρνητική, τα μεσαία ή υψηλά επίπεδα, όμως, συνδέονται άμεσα με αλλεργία. Όπως και στις δερματικές δοκιμασίες, έτσι και στις αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να ελεγχθούν 20 με 30 αλλεργιογόνα σε κάθε δείγμα αίματος. Αυτές οι αιματολογικές εξετάσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες αν ο εξεταζόμενος παίρνει αντιισταμινικό για τον έλεγχο της αλλεργίας, διότι επηρεάζει τα αποτελέσματα των δερματικών δοκιμασιών, ή υπάρχει εκτεταμένο έκζεμα το οποίο δυσκολεύει ιδιαίτερα την πραγματοποίηση των δερματικών δοκιμασιών.

Βρέφη

Ειδικός Παιδίατρος

Κοντούλη Καλλιόπη
Λεωφόρος Όχι 13
55438 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310212114 – 6945954893
Email: kkontoul@otenet.gr