Έχω μικρό μαστό. Μήπως δεν παράγει αρκετό γάλα;
Το μέγεθος των μαστών δεν έχει σχέση με την ποσότητα του γάλακτος. Ο μαζικός αδένας και οι γαλακτοφόροι πόροι του στήθους είναι παρόμοιοι σε όλες τις γυναίκες. Η ποσότητα του λιπώδους και του συνδετικού ιστού είναι αυτή που καθορίζει το μέγεθος των μαστών και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Η ικανότητα έκκρισης γάλακτος είναι η ίδια σε όλες τις γυναίκες και δεν εξαρτάται από το μέγεθος των μαστών.
Μήπως δεν φτάνει το γάλα μου;
Όσο γρηγορότερα μετά τη γέννηση θηλάσει το βρέφος, τόσο γρηγορότερα «κατεβαίνει» το γάλα. Η παραγωγή γάλακτος βασίζεται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο συχνά θηλάζει το βρέφος τόσο περισσότερο γάλα παράγεται από το μαστό. Σύντομα επέρχεται ισορροπία μεταξύ της παραγωγής γάλακτος από το μαστό και της ποσότητας που έχει ανάγκη το παιδί. Το στρες, η κούραση και το άγχος είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον μητρικό θηλασμό.
Θα χαλάσει το στήθος μου μετά το θηλασμό;
Ο μαστός μεταβάλλεται καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μαστοί αυξάνουν σε μέγεθος. Αυτό συμβαίνει σε κάθε εγκυμοσύνη, ανεξάρτητα αν η μητέρα θηλάσει ή όχι. Όταν η μητέρα σταματήσει το θηλασμό, η παραγωγή γάλακτος σταματάει απότομα και οι μαστοί χάνουν απότομα τον όγκο τους. Η απότομη αυτή μεταβολή επηρεάζει το σχήμα, τη σφριγηλότητα και το μέγεθος των μαστών. Αντίθετα, ο σταδιακός απογαλακτισμός ακολουθείται από μια σταδιακή επιστροφή των μαστών στην αρχική τους μορφή.
Κάθε πότε πρέπει να θηλάζει το βρέφος;
Το βρέφος θηλάζει κάθε και όποτε το ζητήσει. Για να θηλάσετε αποτελεσματικά να προσφέρεται το στήθος σας στο βρέφος όποτε πεινάει και για όσο χρόνο χρειάζεται. Σταθερό ωράριο στο μητρικό θηλασμό δεν υπάρχει τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα ζωής του βρέφους. Εάν δεν συντρέχει σοβαρός ιατρικός λόγος δεν εφαρμόζουμε ωράριο στον θηλασμό. Συνήθως, βέβαια, το βρέφος που θήλασε ικανοποιητικά δεν έχει ανάγκη για σίτιση πριν περάσουν δύο με δυόμιση ώρες. Φροντίστε το βρέφος να προσκολλάται σωστά στο στήθος. Αν ένα βρέφος είναι ήρεμο, θηλάζει περίπου κάθε 2-3 ώρες, έχει 5-6 «βρεμένες» πάνες την ημέρα και προσλαμβάνει ικανοποιητικό βάρος, τότε θηλάζει αποτελεσματικά. Αν είναι συνεχώς ανήσυχο, το συνηθέστερο που συμβαίνει είναι να μην έχει δεν έχει σωστή στάση-θέση θηλασμού. Αν η ανησυχία του είναι παρατεταμένη πιθανότητα να ευθύνεται κάτι άλλο, οπότε απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας.
Χρειάζεται να δίνω συμπλήρωμα με γάλα σε σκόνη;
Το συμπλήρωμα είναι συνήθως ανασταλτικός παράγοντας για το θηλασμό. Με την χορήγηση συμπληρώματος διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ της παραγωγής γάλακτος από το μαστό και της ποσότητας που έχει ανάγκη το παιδί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο μαστός θα παράγει λιγότερο γάλα από τις ανάγκες του παιδιού, γιατί η ζήτηση του είναι μειωμένη. Γενικά το συμπλήρωμα με ξένο γάλα δεν είναι απαραίτητο εκτός εάν υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος. Σε αυτή την περίπτωση, αρχίστε με θηλασμό και τελειώστε με συμπλήρωμα.
Εάν δεν θήλασα το πρώτο παιδί μήπως δεν μπορώ να θηλάσω και το δεύτερο;
Φυσικά και μπορείτε να θηλάσετε το δεύτερο παιδί σας. Ζητήστε από τον παιδίατρο ή την μαία να σας δείξει την τεχνική του θηλασμού. Μην ανησυχείτε, ακολουθείστε τις οδηγίες και η γαλουχία θα εξελιχθεί φυσιολογικά.
Κατά την διάρκεια του θηλασμού αισθάνομαι ελαφρύ πόνο στο στήθος και στην κοιλιά μου. Είναι φυσιολογικό;
Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κατά την διάρκεια του θηλασμού εκκρίνεται μια ορμόνη, η ωκυτoκίνη, η οποία προκαλεί συσπάσεις στις μυϊκές ίνες των γαλακτοφόρων πόρων του μαστού με στόχο την προώθηση του γάλακτος. Η ενόχληση στο μαστό είναι ήπια και καθόλου δυσάρεστη. Η ωκυτοκίνη στην μήτρα προκαλεί συσπάσεις των μυϊκών ινών με σκοπό την επαναφορά της στο φυσιολογικό μέγεθος. Η μητέρα που θηλάζει φυσιολογικά αισθάνεται ένα ελαφρύ πόνο χαμηλά στην κοιλιά της.
Τώρα που θηλάζω πρέπει να προσέχω την διατροφή μου;
Δεν χρειάζεται να στερείσαι όταν θηλάζεις. Μπορείς να φας από όλα τα φαγητά. Μπορείς να φας σοκολάτα, πικάντικα φαγητά ή φαγητά που προκαλούν αέρια (όπως κρεμμύδια, μπρόκολο, λάχανο κτλ) αλλά με μέτρο. Ακόμη και αν δεν κάνεις την τέλεια διατροφή μπορείς να θηλάσεις. Μπορείς να πιεις ένα με δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως και ένα ποτήρι κρασί την εβδομάδα. Πίνε αρκετό νερό. Δυο ποτήρια γάλα την ημέρα είναι αρκετά. Δεν είναι απαραίτητη η κατανάλωση μπύρας για να θηλάσεις. Ακολούθησε τις ανάγκες σου. Δεν πρέπει να καπνίζεις. Το βρέφος που θηλάζει παίρνει με το μητρικό γάλα αυτό που του χρειάζεται ακόμη και από τις εφεδρείες του οργανισμού σου (αποθήκες του σώματος).
Αν πάω στη δουλειά πρέπει να σταματήσω το θηλασμό;
Φυσικά και όχι. Υπάρχουν τρόποι για να συνεχίσεις να θηλάσεις. Αν είναι εφικτό να έχεις το βρέφος μαζί σου ή αν γίνεται να σου το φέρνουν. Βγάλε το γάλα με θήλαστρο όσο είσαι στη δουλειά. Στο βρέφος μπορεί να δίνεις το γάλα που έχεις ήδη αποθηκεύσει όσο θα λείπεις. Ακόμη και αν χρειαστεί να δώσεις συμπλήρωμα με ξένο γάλα, θα το θηλάσεις όταν θα είσαι στο σπίτι.
Χρειάζεται να δίνω στο μωρό μου να πίνει νερό ή τσάι;
Τα βρέφη που θηλάζουν δεν χρειάζονται να παίρνουν άλλα υγρά, όπως νερό ή τσάι. Το μητρικό γάλα καλύπτει απόλυτες τις ανάγκες του βρέφους σε υγρά. Ο οργανισμός της μητέρας χρειάζεται περισσότερα υγρά. Γι΄αυτό η μητέρα πρέπει να λαμβάνει άφθονα υγρά. Μόνο όταν εισαγάγουμε τα στερεά γεύματα στη διατροφή του βρέφους χρειάζεται να προσθέσουμε άλλα υγρά.
Αν αρρωστήσω πρέπει να σταματήσω να θηλάζω;
Θα συνεχίσετε ασφαλώς το θηλασμό. Όταν η μητέρα έχει πυρετό, βήχα, συνάχι ή γαστρεντερίτιδα, έχει μεταφέρει ήδη την ασθένεια στο βρέφος, καθώς η νόσος μεταδίδεται 1 με 2 ημέρες πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Μέσω του θηλασμού μεταφέρονται στο βρέφος τα αντισώματα που έχουν παραχθεί στον οργανισμό της μητέρας για τη νόσο. Μέσω των μητρικών αντισωμάτων το βρέφος θα αντιμετωπίσει ευκολότερα την ασθένεια και μπορεί ακόμη και να μην νοσήσει καθόλου. Οπότε θα κινδυνεύσει περισσότερο αν δεν θηλάσει.
Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου;
Μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας. Θα είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια οικολογική βαφή, για να αποφύγουμε τελείως τα χημικά. Για τις ανταύγειες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Γενικά, μπορείτε να περιποιείστε τον εαυτό σας άφοβα.
Πόσο διατηρείται το μητρικό γάλα που έχω αποθηκεύσει;
Σε θερμοκρασία δωματίου το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί για 4 με 6 ώρες περίπου. Στο ψυγείο (ψύξη, όπου η θερμοκρασία είναι +1 ως +8 °C) μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον 48 ώρες. Αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ζεσταίνουμε βάζοντας το μαζί με τη φιάλη σε κατσαρολάκι με ζεστό νερό. Υπάρχουν και ειδικές συσκευές αν το προτιμάτε.
Στην κατάψυξη στους -18°C διατηρείται για τουλάχιστον 3 μήνες, ενώ σε θερμοκρασίες < -20 ως - 32°C διατηρείται μέχρι 6 μήνες. Χαμηλότερες θερμοκρασίες καταστρέφουν τα συστατικά του μητρικού γάλατος. Όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε βγάλτε το για 24 ώρες στην ψύξη του ψυγείου. Επειδή το μητρικό γάλα μπορεί να ξινίσει, να το δοκιμάζεται πριν το δώσετε στο βρέφος.
Για πόσο καιρό να θηλάσω το παιδί μου;
Η γαλουχία δεν έχει διάρκεια και δεν υπάρχει όριο. Θηλάστε το παιδί σας όσο θέλετε.
Οι πρώτοι 6 μήνες είναι οι πιο σημαντικοί για το μητρικό θηλασμό. Όλα έχουν σχέση με τη θέληση της μητέρας. Το όφελος του παιδιού είναι μεγαλύτερο όσο περισσότερο διάστημα θηλάζει.